Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

"Kossuth-­dollár" Amerikában

2014.09.29. 12:19 darabanth aukciósház

kossuth bankó.jpg

Az 1848-­49-­es forradalom és szabadságharc idején használt "Kossuth-­bankókat" a fegyverletétel után az osztrák kormány értéktelennek nyilvánította. Kossuth Lajos az emigráció idején 1851. végén Amerikába érkezett, ahol a nép és a kormány is kitörő lelkesedéssel fogadta. Ottléte alatt kétféle papírpénzt bocsátott ki, amelyekkel természetesen egy újabb forradalom kirobbantásához igyekezett támogatást és javakat szerezni. New Yorkban készültek a "Kossuth-dollárok", 1, 5, 10, 50 és 100 dolláros címletekben. A nagyobb címletek Kossuth saját kezű aláírásával jelentek meg.
Philadelphiában már Forintokat bocsátott ki, 1, 2 és 5 Forint névértékben. Ezek forgalomba nem kerültek, amerikai raktárakból kerültek elő nagy mennyiségben, többnyire felvágatlan ívekben. Kossuth aztán Londonban is próbálkozott pénzkibocsátással, ám az osztrák kormány egy titkosügynök révén tudomást szerzett az a bankjegyekről és pert indított. Ezt Kossuth elvesztette, az ítélet értelmében meg kellett semmisíteni az összes bankjegyet.

235. árverésünkön szerepelnek 1 dolláros bankjegyek, valamint ívek mindhárom (1, 2 és 5) forint névértékből

Szólj hozzá!

Címkék: árverés aukció numizmatika online árverés darabanth kossuth bankjegy kossuth-bankó aukciós ház

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr866741275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása