Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

A kisbéri ménes

2015.11.26. 14:38 darabanth aukciósház

20518.jpg

Kisbéren, az elkobzott Batthyány-birtokon 1852-ben a császári hadsereg eredetileg a hadsereg lószükségletét ellátó ménest állított fel. Azonban szerepköre idővel változott és a katonaság igényeinek kielégítése mellett 'civil lovak' tenyésztésben is szerepet vállalt.
A kisbéri ménes jelentőségét jól mutatja, hogy már a kiegyezés előtt is Ferenc József császár kiemelt (anyagi-) támogatását élvezte. Az uralkodó pénzügyi alapot hozott létre a telivértenyésztésre, a ménes fénykorában ennek kamataiból vásárolt az úgynevezett 'Ötös tenyészbizottság' Európa több államából olyan telivéreket amelyek később több kiváló hazai telivér család ősapjaivá váltak. A tenyészbizottság elnöke és sarokköve báró Wenckheim Béla volt, akinek 1901-ben állították fel a báró bronzból készült lovasszobrát, Fadrusz János kitűnő alkotását. A szobor leleplezése alkalmából szervezett ünnepségen maga Wekerle Sándor miniszterelnök is tiszteletét tette Darányi Ignác földművelésügyi miniszter társaságában. A szobor érdekessége, hogy Fadrusz a ló alakját a ménes Gunnersbury telivéréről mintázta. Az alkotás jelentőségét emeli, hogy a műértők véleménye szerint a szobor a legtökéletesebb lóábrázolás.
A kisbéri ménes bár megszenvedte mindkét világháborút, veszteségei ellenére képes volt újra talpra állni. A véget végül nem a háborúk, hanem a lótenyésztés teljes hazai átszervezése miatt meghozott gazdaságpolitikai döntések hozták el a számtalan siker ellenére. A ménest végül 1961. december 31-ével hivatalosan is feloszlatták.

A 263. gyorsárverésünkön szereplő 20518-as tételünkön báró Wenckheim szobrának leleplezésére érkezett vendégek láthatóak. A politikai méltóságok és a hadsereg tagjai mellett az egyház képviselői is megjelentek az ünnepségen, mint ahogy azt lap jobb oldalán, a képből szinte kilépő, kalapját köszönésre emelő pap alakja is jól mutatja. A lapot bátran ajánljuk a lovassportok rajongóinak, hiszen Kisbér és báró Wenckheim munkássága nélkül kétséges, hogy megvalósulhatott volna Kincsem vagy Imperiál sikersorozata.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr138116642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása