Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Az 1956. évi soproni felülnyomás

2016.10.04. 07:50 darabanth aukciósház

Az 1956-os őszi forradalom eseményeinek hatására a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem október 22-i diákparlamentjének határozatára a Soproni Postaigazgatóság 1. számú postahivatalának bélyegkészletének egy részét engedély nélkül felülnyomták.

„Hazádnak rendületlenül..! Sopron, 1956 okt. 22.”

143.jpg

144.jpg

142.jpg


A felülnyomást a Győr-Sopron Megyei Nyomda vállalat helyi üzemében, magasnyomással állították elő október 29-én. Ennek ellenére a bélyegek forgalomba már nem kerültek, árusítani nem lehetett azokat, viszont kivonásukról a Magyar Posta intézkedett 1957. január 26-án. Összesen 21 értéket nyomtak felül, de ezeken kívül létezik még 4 érték piros felülnyomással kis példányszámban.
Miután a posta vezérigazgatósága a megmaradt készleteket bevonta, a soproni bélyegeket a Magyar Filatéliai Vállalat kapta meg értékesítésre. A készletet 7, 14 és 21 értékes sorozatban árusították, a Mabéosz-tagok a 7 értékes úgynevezett kis sorozatot igényelhették, ez később hat értékesre csökkent. Azaz utólag pirossal felülnyomott négy érték viszont nem került be az átadott készletbe és az árusításhoz készített szavatossági bizonyítványban sem szerepelnek, mégis valódinak tekinthetőek.
Léteznek még az eredeti nyomólemezzel készült Milliós címletek is, ezek nem próbanyomatok, hanem magánkezdeményezésre készültek a felülnyomás helyszínén.
Érdekesség továbbá, hogy a nyomdában sorcsere történt, véletlenül felcserélték a felülnyomás 2. és 3. sorát, de mivel hamar észrevették a hibát, így összesen csak 8 db téves felülnyomat létezik.

Az 500-nál nagyobb példányszámú címletek nagy részén a Magyar Filatéliai Vállalat (MF) ovális garanciabélyegzője található. A 21 értékből álló 500 teljes sorozat hátoldalán a MEFESZ (Magyar Egyetemi és Főiskolai Egyesületek Szövetsége) Sopron kétsoros garanciabélyegzése igazolja a bélyeg eredetiségét.
A 22-25. sorszámú bélyegek mivel magánkézben maradtak, ezért ezeken nem szerepelnek a fent említett garanciabélyegzések. Egy részükön a dr. CzS kézjegy és a felülnyomás (56.10.29.) látható. A monogram Dr. Czencz Sándorra utal, aki a posta képviselőjeként dolgozott és jelen volt a felülnyomásnál.

Futott leveleken nagyon ritkán fordulnak elő a soproni bélyegek, de sajnos levélhamisítványokkal is találkozhatunk. Sok hamisítvány található a piacon, egy részüket könnyű felismerni, de akadnak olyanok, amelyeknél a garanciajelzések is hamisak, ezek eredetiségét már jóval nehezebb ellenőrizni.

283. árverésünkben 3 ilyen felülnyomás kerül kalapács alá: 142, 143 és 144 tételszámok alatt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr4011761451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása