Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

7 izgalmas régiség a Tátra, a hegyek és a kirándulás szerelmeseinek

2017.06.27. 13:06 darabanth aukciósház

A tátrai turizmus a XIX. század második felében egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Hegymászók, és a fürdők iránt érdeklődők kezdtek el a Tátráért rajongani. Hamarosan sorra épültek a turistákat kiszolgáló szállók, szanatóriumok, majd 1949-ben Szlovákia első nemzeti parkjává nyilvánították, ami tovább kedvezett a terület népszerűségének. 1993-ban az UNESCO is rezervátummá nyilvánította, az érdeklődés pedig napjainkban tovább fokozódik. Évről-évre egyre több éjszakát töltenek a Tátrában, növekszik a fesztiválok és különböző programok mennyisége, egyre jobban fellendülnek az olyan helyi különlegességek, mint a tarajkai jégtemplom. A Tátra lélegzetelállító csúcsaival, sportprogramjaival és bájos turistaútjaival csábít el évről-évre több utazót, akik előszeretettel menekülnek ide a nyári nagy melegek elöl is.

A Darabanth Aukciósház 27. Nagyárverésén a Tátra szerelmesei most különleges darabokat találnak; ritka, szerzői kiadású útikönyvet, különleges fotókat és képeslapokat épp úgy, mint festői felvidéki tájat ábrázoló festményt.

A tételekre május 27-ig folyamatosan lehet online, telefonon és faxon licitálni, a hezitálók és műkedvelők pedig nyitvatartási időben megtekinthetik a Darabanth Kft. irodájában az Andrássy út 16. szám alatt.

 

1. Katona Nándor (1864-1932): Felvidéki táj, festmény

Katona Nándor a naturalizmus egyik hazai úttörőjeként a természet hű ábrázolását tűzte ki céljául. Sajátos jegyeiről bármikor felismerhető szakmai körökben. Katona első mestere és egyben felfedezője Mednyászky László volt. Katona napokig járta a hegyeket, erdőket síkságokat, az ő szemén keresztül a Tátra valódi szépsége és vadsága elevenedik meg ezen a rusztikus, falemezre festett tájképen.

katonanandorfelvidekitaj_1.jpg

 

2. Ó-Tátrafüred – keményhátú fotó

1890-1900-ból származik ez a keményhátú fotó, melyen Ó-Tátrafüred látható. Az előtérben az Adria Villa, mellette Mauer Adolf étterme. A képen látható Adria Villa 1877 és 1958 között állt a fotón megörökített helyen, ez idő alatt számtalan funkciót betöltött. Jelenleg a település parkolója található a helyén, a fotó a jelenkori képekkel összehasonlítva jól mutatja a település változását az eltelt mintegy 120 évben.

o-tatrafured_kepeslap.jpg

3. Vadászkürt – Körmöcbánya fotó

Ugyanabból az időszakból 1890-1900-ból származik ez a szintén keményhátú fotó, melyen a Vadászkürt Jagdhorn szálló látható.

kormocbanya_kepeslap.jpg

4. Tátra, Virágvölgy képeslap

1897-es képeslap Poprád mellett lévő Virágvölgyből. A kivételesen ritka litho képeslapon a Virágvölgy nevezetességeit, a Paksi villát, a Váralját és a Tavas Tündért is láthatjuk. Virágvölgyet 1881-ben alapították, majd 1889-ben rendezték a környéket, a képeslap az ezt követő állapotokat örökítette meg. Jelenleg fürdő- és pihenőövezet, kedvelt célpont légúti betegséggel küzdők és kirándulók körében is.

viragvolgy_kepeslap_2.jpg

5. Tátraszéplak képeslap

A Magas-Tátrában található Széplak főleg június 15 után látogatható. A különleges és ritka képeslap a Földes-féle Margit-Crémet hirdeti, a tátraszéplaki szanatórium képével. A szanatórium a mai napig áll és működik, főleg légúti betegségekkel foglalkoznak, napjainkban Jiri Wolker (cseh költő) nevét viseli.

 1577789.jpg

6. Tátra, Csorba Strba Fogaskerekű képeslap

A Horváth Jánosné úrnőnek címzett levelezőlap a fogaskerekű vasútállomást örökíti meg a mozdonnyal és személyzetével. Az állomás képeslapja kivételesen ritka darab,a mit jól mutat az is, hogy kikiáltási ára 12.000 Forint volt, a licit pedig jelenleg 130.000 Forintnál tart.

tatra_csorba_fogaskereku.jpg

 

7. Robert Schwartner: Führer unter der Hohen Tátra. Késmárk, 1883, Szerzői kiadás.

Ugyanabból az időszakból, 1883-ból származik ez a német nyelvű különlegesség. Két szövegközi illusztrációval, korabeli reklámokkal tűzdelt szerzői kiadás jó állapotban. Dr. (szádcsnei és kardosfalvai) Szádecky-Kardoss Boldizsár (1883-1951) ügyvéd, ügyész ex-libris-szével.

hohentatra_konyv_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr4112537273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása