Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Hasegawa krepp-csodái 2. rész

2018.04.25. 16:41 darabanth aukciósház

A japán mindennapok és a gyűjthetőség

Hasegawát innovatív, a japán könyvkiadás egyik nagy alakjaként tartják számon. Nem csoda, hiszen igyekezete, hogy a nyugati világ megismerje a japán meséket, valóban sikeres volt, még ha nem is tudjuk pontosan, hogy az üzleti, vagy a kulturális érdek hajtotta kiadói döntéseit. Bármi miatt is tette, tulajdonképpen egész munkássága a nyugati világnak és a japánoknak egyaránt szóló kötetekből állt, és nem csupán mesékre korlátozódott tevékenysége, hanem más népszerű témákkal is előszeretettel foglalkozott. Szerencsérea 29. Nagyaukció anyaga között nem csak a tündérmesék sorozatból kiáltottunk ki tételeket, hanem más témájú kiadásaiból is lehet szemezgetni.

dsc_0082b.jpg

Gyűjtési körkép

Azért mert változatos, vagy esztétikus, vagy egyéb okokból, minden esetre a Hasegawa kiadások igen jól gyűjthető- és előszeretettel gyűjtött témák. A most kikiáltott 9 tétel akár egy ilyen gyűjteményt is gazdagabbá tehet, vagy épp remek lehetőséget kínál az új téma indításához. Ilyenkor, vagyis új gyűjtemény kezdéskor felmerül a kérdés, hogy mégis milyen méretű gyűjtemény alakítható ki, mennyire ritkák az egyes darabok, milyen lehetőségek állnak a gyűjteni vágyó előtt.
Nos, ha Ön is épp ezen gondolkozik, akkor igyekszünk segíteni: az egyik leglelkesebb Hasegawa gyűjtőnek egyes források szerint 700 darabból álló gyűjteménye van. Bár egyelőre sehol nem találtunk pontos adatot (illetve eltérő listák állnak rendelkezésre) azzal kapcsolatban, hogy hány naptár és könyv kiadása köthető Hasegawa nevéhez, a feltételezhető szám valahol 250 körül lehet. A 700 darabos gyűjtemény tehát egyes kötetekből több kiadást is tartalmaz, ami nem meglepő, mert mind technikai (fűzés, lap stb) mind nyomás szempontjából jelentős eltérések vannak az egyes kiadások között, így érdemes is őket kiadásonként gyűjteni. A másik felmerülő kérdésre a válasz, - mégpedig hogy összesen hány Hasegawa által kiadott könyv van a világon – szintén egy nehéz kérdés. Egy kötetnél található információ arról, hogy az adott könyvet 1000 példányban adták ki. Ez persze semmilyen biztosítékot nem ad arra nézve, hogy a többi esetben is ilyen példányszámmal dolgoztak -e, de kiindulópontnak elegendő lehet ahhoz, hogy megállapíthassa, milyen komoly versenyre kell számítani egy-egy kiadás aukciója kapcsán.

dsc_0084b.jpg

És hogy mivel foglalkozott még a mesekiadáson túl Hasegawa? Elsősorban a japán mindennapokkal (Pictures of Japanese Life) , kiadott versesköteteket és számtalan gazdagon illusztrált naptárat ( pl. 1906 Calendar> Landscapes of Tokyo. Calendar for 1905) melyeknek egy-egy példánya szintén kikiáltásra kerül a 29. Nagyaukció helytörténeti tételei között.

Ha kíváncsi rá mit írtunk a japán tündérmesékkel kapcsolatban, nézze meg Hasegawával foglalkozó előző posztunkat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr2913869722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása