Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Ki volt Philippe Suchard?

2015.09.14. 20:03 darabanth aukciósház

1210700.jpg

Philippe Suchard-ot nővére visszaemlékezései szerint már viszonylag hamar, 12 éves
korában, érdekelni kezdte a csokoládékészítés művészete. Az érdeklődést tett követte és
inasnak állt egy cukrászdában a svájci Bernben. Ezt követően 1825-ben cukrászdát nyitott
Neuchatelben. A vállalkozását a következő évben átköltöztette Serriéres-be, egy
vízimalomba. A gyártáshoz kizárólag a közeli folyó által biztosított energiát használta fel: a
babokat egy felmelegített gránitlapon előre-hátra mozgó hengerekkel őrölte masszává.
A vállalkozásával eleinte komoly kihívásokkal kellett szembenéznie mivel a korszakban a
csokoládé egy viszonylag drága, egzotikus ínyencség volt. Az áttörést az 1842-es év
hozta meg, mikor IV. Frigyes Vilmos porosz királytól kapott nagyobb megrendelést. Ezt
követően felfigyeltek a termékeire és a londoni, valamint a párizsi világkiállításokon is díjat
nyert.

Suchard saját maga választotta ki a csomagoláshoz használt színt, így a csokoládét
egyedi módon lila papírba csomagolva forgalmazták.
A cég legismertebb termékét, a Milka csokoládét csak Suchard halálát követően 17 évvel
kezdték gyártani. Míg korábban az újdonságot a külcsín jelentette, most a csokoládé
összetételén változtattak: a korszakban a Milka előtt nem gyártottak tejcsokoládét, a
csokimasszát meleg tejben feloldva italként fogyasztották.

A ma ismert tejcsokoládé nagyjából az 1890-es évekre alakult ki, a nevét pedig az egyik
verzió szerint a német Milch és Kakao (tej és kakaó) szavak összevonásából alkották
meg.
Fontos azonban megemlíteni, hogy Suchard érdeklődési körét nem merítette ki az
édességgyártás: Például kísérletet tett a selyemhernyók meghonosítására is 1837-1843
között, de a hernyók elhullottak egy járványos megbetegedés hatására. Továbbá
érdeklődési körébe tartoztak a hajók is, ennek köszönhetően ő volt az, aki megvetette
Neuchatel-i tavon a gőzhajózás alapjait. Az első ilyen hajónak, az Industrielnek, Suchard
volt kapitánya. Emellett foglalkoztatta a vízszabályozás is: kísérletei hatására ugyan
csökkent a tó vízszintje, de ennek hatására került szárazföldre egy 'La Téne' kultúrkörhöz
tartozó kelta település is.

A 258. gyorsárverésen szereplő 22060. számú, gyönyörű litho képeslap tételünkön Brno
panorámája és a cseh népviselet békésen megfér a képeslap bal alsó sarkában
elhelyezett Suchard-féle különleges csokoládé termékekkel. A képeslapot bátran ajánljuk
minden műkedvelő csokoládérajongónak.

Végezetül: érdemes megjegyezni Philippe Suchard nevét, hiszen életműve alapján –
akkor is, ha kísérletei nem mindig jártak a várt eredménnyel - joggal tekinthetjük egy kései
reneszánsz embernek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr267788306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.