Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Darabanth kedvencek az első 300-ból, II. rész

2017.07.11. 14:07 darabanth aukciósház

Gréta, numizmatikai asszisztens

A tételek feldolgozásakor elég sok numizmatikai tárgy átmegy egy nap a kezem alatt, és van köztük néhány emlékezetesen szép, vagy ritka tétel is. Legjobban a bankjegy kategóriát szeretem, talán mert az én látásmódom szerint a papírpénzek hordozzák magukban a legtöbb művészi értéket a numizmatikán belül. Az egyik kedvencem mégsem a színei, vagy mintázata miatt fogott meg, hanem a bankón szereplő hölgy igencsak szerteágazó életútja miatt.

1582897.jpg

Az ezernyolcszázhatvanas éveket írjuk, a fiatal Bertha Kinsky mesés vagyonnal rendelkező vőlegényről vagy énekesnői karrierről álmodik. Ekkor még csak saját jövőjére összpontosított – mintha ez csupán az erőgyűjtés időszaka lett volna a majdani kitárulkozásra a világ felé. A későbbi Bertha von Suttner a századfordulóhoz közeledve megszállott békeaktivistává vált: férjével karöltve békekongresszusokon vett részt, megalapította az Osztrák Béke Társaságot, pacifista témájú könyveket írt és folyóiratot indított. Élete korai szakaszában egy ideig Alfred Nobel titkárnőjeként tevékenykedett, kapcsolatuk pedig a férfi halálig kitartott. Ennek is köszönhető az, hogy Nobel belefoglalta végrendeletébe a vagyonának kamataiból létrehozandó alapot, a későbbi Nobel-díjat. Bertha így 1905-ben, a békéért való küzdelem jutalmául, már férje halála után, első nőként kapta meg a Nobel-díjat, de nem volt boldog; „Csöndesen és magányosan kell sírnom, a Nobel-díj ellenére mégiscsak magányos bolond”.
Bertha von Suttner halála után két hónappal kitört az első világháború. Szomorkás portréja az osztrák 1000 Schillinges bankjegyen felidézheti, hogy a világban egyre inkább nincs valami rendben, hiszen a békében való hit még mindig csupán néhány maroknyi ember sajátja.

1582897a.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr3812657109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása