Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Phókasz solidus

2015.12.02. 08:38 darabanth aukciósház

numipozst.jpg

263. Gyorsárverésünk numizmatikai anyagából egy igazán különleges darabot kínálunk a késő antikvitás kori érmék kedvelői számára, a trónbitorló Phókasz császár arany solidusát.
A solidus (jelentése tömör, szilárd) Kr. u. 301-­ben került bevezetésre még Diocletianus császár uralkodása alatt, ám igazán I. Constantinus alatt terjedt el, felváltva ezzel az évszázadok óta használt aureus­t. Súlyát 1/72 római fontban (4,5g) állapították meg, és 275.000 elértéktelenedett dénárral volt egyenértékű.
Phókasz 602-­ben ragadta meg a hatalmat a lázongó hadsereg segítségével, elődjét, Maurikiosz császárt pedig fiaival együtt halálra ítéli. Phókasz Thrákiában született, uralkodás előtti életéről nagyon keveset tudunk. Uralkodása kezdetén még népszerű volt, ám egyre több ellenzéke akadt, miközben a birodalom határait is támadások érték. 608­-ban a Karthágói Exarchátus kormányzója, Hérakleiosz fellázadt Phókasz uralma ellen. Végül 610­-ben sikeresen megdöntötte Phókasz uralmát, és trónra lépésével a Bizánci Birodalom néhány évtizedes felvirágzása vette kezdetét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr88132442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása