Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

A legdrágább Madonna

2017.11.20. 15:48 darabanth aukciósház

 

Egy régiség értékét sok tényező határozza meg, köztük laikusok számára is egyértelmű szempontok mellett – mint egy régi aranypénz esetében az arany aktuális árfolyama – talán kevésbé egyértelmű szempontok is közrejátszanak, így fordulhat elő, hogy egy látszólag értéktelennek tűnő papírdarab 2.5 millió forintért indul egy árverésen. De mi határozza meg a bélyegek piaci értékét, mi az oka annak, hogy a Fordított Madonna szóra minden filatelista felkapja a fejét, miért izgalmas hely Nagymánya?

680539.jpg

A piaci érték:

Mint szinte minden eladó terméknél, egy átlagos bélyeg értékét nagyban meghatározza a felé irányuló kereslet. Divatja van -e épp valamiért? Diana halálakor például megugrott a róla készült bélyegek iránti kereslet, így az áruk is felfelé kúszott. Sokan gyűjtik -e? Ezt egy laikusnak nehéz felmérnie, ráadásul a gyűjtök különböző szempontok szerint gyűjtenek. Akad aki korszak, ország, vagy típus szerint gyűjt, a laikusok számára ez egy eléggé kiismerhetetlen terület, ilyen kérdésekben az online aukciókat tudjuk segítségül hívni, ha nincs katalógusunk, a Darabanth Aukciósház oldala például jó kiindulópont lehet, mint az egyik legrégebbi online bélyegkereskedelemmel és papírrégiséggel foglalkozó aukciósház.

A tévnyomatok:

Mondhatjuk, hogy külön kategóriát képviselnek a filatéliában.  Akad gyűjtő, aki kimondottan tévnyomatokat gyűjt.  Ez egy költségesebb választás általában, mint egyéb szűkítés szerint gyűjteni, sok a kihívás benne, hiszen egy-egy híresebb darabért óriási harc tud kialakulni, ha piacra kerül. Talán furcsa lehet a logika, hogy egy elrontott darab sokat ér, de a különlegességét az egyedisége adja meg. Így van ez rengeteg más gyűjtési területen is, ami ritka, az bizony értékes a piacon és a gyűjtők számára is. A tévnyomatok lehetnek színhibásak, vagy hiányozhat róluk egy részlet, például rossz irányban nyomtak rá egy részletet.  Ilyen a magyar filatélia egyik legismertebb tévnyomata is, a Fordított Madonna. Ezt az 5000 koronás bélyeget két színnel, két fázisban nyomták és a tévnyomatokon a Szent Koronát viselő Madonna kép fejjel lefelé lett nyomva, vagyis 180 fokkal elfordítva. Az ellenőrzés nem szúrta ki a hibát és 100 bélyeg forgalomba is került. A hibát ezt követően hamar észlelték, de a közeli trafikban addigra már mintegy 80 példányt eladtak belőle. Az eladott 80 példány egy tekintélyes része megsemmisült, az aukciókat figyelve a becslések szerint olyan 20 darab lehet belőle gyűjtők- és múzeumok kezében. Ezek közül a bélyegzéssel ellátott darabok katalógus értéke 4 millió körül van, míg a teljesen ép, bélyegző mentes daraboké 6 millió. A valós piaci értéke is igen közel jár ezekhez a csillagászati számokhoz, a Darabanth Aukciósháznál legutóbb kalapács alá került Fordított Madonna 2.900.000 Ft-ért kelt el, míg a most árverésen lévő darab 2.600.000 Ft-ról indul. A bélyeg meg is tekinthető az Aukciósház irodájában nyitva tartási időben, de a teremaukció napján a helyszínen (Gellért Szálló) is van lehetőség megnézni a licitálást megelőzően.

Nem tévnyomat, ha a hibát a teljes kiadás tartalmazza, ha javították a következő kiadásban, vagy nyomdai rendellenességgel készült a bélyeg. De akkor sem, ha nem került postai forgalomba (tehát még a nyomdában észrevették a hibát). Ezt azért is érdemes említeni, mert egyes esetekben a félrenyomott ív megsemmisítés helyett valahogy gyűjtőkhöz került, de ezeket a filatelisták maximum érdekesnek, de értékesnek nem tartják.

A Fordított Madonnával még a Nagymánya néven emlegetett ritkaság veszi fel a versenyt. Ennek egy postatiszta darabja szintén a Darabanth aukcióján 2.800.000 Ft-ért cserélt gazdát. Ebből a tévnyomatból, amiről a hazatérés felirat hiányzik, összesen 38 darab került forgalomba, amiből 25 darab a budapesti bélyegmúzeumban található.

1670958.jpg

Bár nem tévnyomat, de hasonlóan érdekes az a bélyeg, ami véletlenül került forgalomba. Az első ilyen hazai előállítású bélyeg éppen most került aukcióra. Az 1871-ben nyomott 2 és 5 krajcáros bélyegeket ( nagyjából 8 millió példányt) megsemmisítették. Ennek oka főleg az uralkodó arcán lévő foltok, amik miatt a bélyegen olyan, mintha Ferenc József arca himlőhelyes lenne. Azonban a 8 millió megsemmisített darab közül néhány mégis valahogy forgalomba került 1873-ban. Ennek számát nehéz megállapítani, hiszen ennek lassan 150 éve és a bélyegek közül jónéhány azóta megsemmisült, de pár megúszta mindkét megsemmisülési lehetőséget és gyűjtőknél, bélyegmúzeumokban kötött ki. A most őj gazdára váró bélyeg azért is különleges, mert az ismert átlagpéldányoknál szebb állapotban maradt meg, ráadásul a bélyeggyűjtőknek izgalmas lehet az is, hogy a 9 fog helyett alul csak 8 darab található meg, így teljesen egyedülálló is, legalábbis aukción ilyen bélyeg még nem szerepelt. Kikiáltási ára 1.500.000 Ft, de mivel ritkaságról van szó, az aukció vége bármi lehet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr4713323911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása