Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Az elfeledett szibériai hadifoglyok

2014.10.25. 10:17 darabanth aukciósház

nagyárverésképeslap.jpg

Mi lehet embert próbálóbb helyzet egy első világháborús szibériai hadifogolytábornál? Például az, amikor a háborút követően az osztrák-­magyar hadsereg egy jelentős hányada ezekben a nyomorúságos táborokban kényszerült maradni (a külvilágtól szinte teljesen elzárva), lévén hogy sem az akkori orosz, sem a magyar belügyi helyzet nem kedvezett hazatérésüknek. A háború és forradalom sújtotta Magyarországon polgári kezdeményezésre, jótékonysági felhívásokra és óriási szervezésre volt szükség ahhoz, hogy 1919-­ben végre megalakuljanak az első hazahozatalon fáradozó bizottságok.

Az elsődleges akadály természetesen a pénzhiány volt, hiszen becslések szerint megközelítőleg félmillió
katona útiköltségeit kellett volna a lehető leghamarabb előteremteni. A magyar kormány szerepvállalásán túl több külföldi tárgyalás révén sikerült további anyagi forrásokhoz jutni. Ennek köszönhetően 1920. nyarán megérkezett Szibériába az első Vöröskeresztes misszió, hogy aztán az ezt követő két évben fokozatosan hazajuttathassanak az ott rekedt magyar hadifoglyok.

21. nemzetközi árverésünk keretében egy igen különleges, eredeti felvételt ajánlunk az érdeklődők figyelmébe, melyen a Magyar Vöröskeresztes missziót képviselő Dell'Adami Géza százados és dr. Kovács őrnagy­orvos látható Szibériába érkezésük évében.

Szólj hozzá!

Címkék: képeslap darabanth nemzetközi árverés

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr366831025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása