Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Obolus

2015.03.04. 15:56 darabanth aukciósház

4553.jpg

Obolus (az ógörög obolosz szóból, melynek eredeti jelentése "fémpálca") érméket először az ókori Görögországban vertek. Ezek először valóban pálca alakú pénzek voltak, melyek a drachma értékének hatodát tették ki. Később a kicsi ezüstpénzt hívták obolosznak, mely fontos szerepet játszott a görög temetkezési szertartásokban. Az érmét az elhunyt szájába helyezték a nyelve alá (más forrásokban a szemére), hogy mikor a lelke megérkezik az alvilágba, fizetni tudjon Khárónnak a Sztüx-­folyón való átkelésért.
Az Árpád­-kori pénzverésben az obolus a dénár felét érte. Eleinte kevés obolust vertek, azonban a XVII. század végéig folyamatosan vert érme maradt. A három részre szakadt Magyarországon kettős pénzrendszer működött, továbbra is
verték a dénárt, garast és aranyforintot, azonban I. Ferdinánd a német birodalmi pénzrendszert kívánta bevezetni trónra kerülése után. 1553-­tól osztrák mintára vertek tallérokat, de a magyar rendek ellenállásának köszönhetően a kitermelt ezüstmennyiség feléből denárt és obolust bocsátottak ki, magyar ábrázolásokkal. Ezeken a magyar vereteken továbbra is megjelent a magyar címer, illetve a Patrona Hungariae képe.

245. árverésünkön egy ritka obolusra licitálhatnak az érdeklődők, melyet I. Ferdinánd uralkodásának elején
vertek, 1528­-ban, C­-Liliom verdejellel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr377240685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása