Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Darabanth kedvencek az első 300-ból

2017.06.27. 14:48 darabanth aukciósház

A napokban lezajlott a Darabanth Aukciósház 300. gyorsárverése is, amit nyereményjátékkal ünnepeltünk, megköszönve vásárlóinknak és beadóinknak is az elmúlt 300 árverés sikereit. A szép kerek szám a Darabanth szakértőit is megindította. Rengeteg emberrel, történettel és műtárggyal, régiséggel találkozunk a mindennapi munkánk során és ezekből bizony számtalan kedves emlék születik. Szeretnénk visszatekinteni az elmúlt 300 árverés ezért, vagy azért kedves tételeire, legjobb árveréseire, legmeglepőbb beadásaira és egyéb emlékezetes pillanataira, ezért elhatároztuk, hogy mostantól minden héten jelentkezünk egy apró történettel.

Reméljük ezekkel a rövid sztorikkal szórakoztató és érdekes betekintést nyújthatunk egy aukciósház mindennapjaiba, és talán kicsit a történelembe is. Tartsatok velünk a következő 300 aukción is és bátran hozzátok be értékbecslésre otthon kallódó régiségeitek, hiszen sose lehet tudni: talán a következő emlékezetes tétel nálad lapul otthon.

1079789.jpg

Aki keres, talál

Tibor, numizmatikai szakértő

Egy marék fémpénz átvizsgálása során mindig érhetik meglepetések az embert. Nem egyszer fordult már elő, hogy látszólag értéktelen érmek sokaságából előkerült egy-egy érdekesebb, ritkább darab. Az összes ilyen történet közül számomra a legkedvesebb még mindig az, amikor egy kis doboz aljáról kiemeltem egy különlegesnek tűnő rézpénzt. Az egyik oldalán német nyelvű felirat "TABERH GROSHEN", míg a másikon két keresztbe tett bányászszerszám 1593-as dátummal.
Némi keresgélés után sikerült egy kevés információt szerezni az érméről. Az érme azonosításában segítségünkre volt Szemán Attila, aki a bányapénzek kutatására szakosodott. A Felvidék egyik bányavárosában adták ki, helyi használatra. Az talán azóta sem derült ki, hogy pontosan melyik város bányapénze lehetett, ellenben megtudtam, hogy eddig mindössze 7-8 példányt találtak belőle. Ritkaságát később alátámasztotta az is, hogy végül igen magasra szaladtak a licitek, 420.000 Ft-ért vitte el a bányapénzt egy gyűjtő. Az elmúlt években volt még néhány hasonló értékű "meglepetés", de ezt a kis bányászbárcát valószínűleg soha nem fogom elfelejteni.

1079789a.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr3512623287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása