Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Zuglói villamosok

2015.09.28. 15:49 darabanth aukciósház

A XIV. kerületben a tömegközlekedés rohamos fejlődésnek indult az 1880-as évek közepétől kezdve. Először lóvasút (omnibusz) járatok közlekedtek a Keleti Pályaudvar és a Stefánia út között, de az útvonalat 1889-re meghosszabbították a Róna utcáig. Nem egészen tíz évvel később az útvonalon már villamosok közlekedtek, ezért a járműpark kiszolgálására felépítették a Zuglói kocsiszínt (1900). A századfordulón megépítették a Mexikói úti szakaszt, amit egy éven belül meghosszabbítottak az Öv utcáig. 

20494_zugloi_villamos_vegallomas.jpg

Ezen a megállóhelyen volt a Rákóczi úton az Újpestről érkező járatok végállomása. 1910-ben a viszonylatszámozás (a járatok számmal ellátása) bevezetése után ezek a járatok az 1-es jelzést kapták. Az évtized során a tömegközlekedés súlypontja, napjainkhoz hasonlóan, a Thököly útra helyeződött: ekkoriban nagyjából nyolc villamosjárat közlekedett az itt lefektetett síneken. 

A 259. gyorsárverésünkön szereplő 20494. számú tételünkön látható zuglói villamos végállomásról épp egy Q típusú motorkocsi látható egy hozzákapcsolt pótkocsival. A képeslapon látható képet feltehetően a zuglói szakasz Öv utcai végállomásán készítették, valószínűleg 1910 előtt.

A képeslapot bátran ajánljuk minden hely- és járműtörténeti érdeklődésű gyűjtő számára, akik a fővárosi tömegközlekedés kezdeteivel foglalkoznak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr777849856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása