Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Távbeszélő reklám, avagy az analóg spam

2015.10.09. 14:39 darabanth aukciósház

A Magyar Királyság területén belül a távbeszélő hálózat fejlesztése európai viszonylatban hamar, már az 1870-es évektől kezdődően elindult, Puskás Tivadar öccsének, Ferencnek a vezetésével. Azonban a független telefonhálózatok fejlesztése csak rövid ideig tartott, mivel az 1888. évi a távíró, a telefon és a villamos jelzőberendezésekről szóló törvény a Magyar Királyi Posta hatáskörébe utalta a jogot a távbeszélő hálózta működtetésére és fejlesztésére. A Posta ezt a jogát pedig rendkívül hosszú ideig, egészen az 1990-es rendszerváltásig megőrizte!

A távbeszélő hálózatot igénybe vevők száma és így a szolgáltatás terjedése a számokat tekintve nagy vonalakban a következőképp alakult: 1900-ban 5040 főállomás – lényegében előfizető – volt Budapesten, míg ugyanez az érték 1930-ban már 47032, azaz három évtized alatt közel közel tízszeres növekedést könyvelhetünk el.

A hálózat fejlesztésre és az előfizetők megszólítására többek között az alábbi válaszleveles reklámlappal is törekedett a Posta Propaganda Irodája

 

1283908.jpg

 

A lappal alapvetően a szolgáltatás megrendelésére volt lehetőség, illetve meglévő ügyfél esetén a hirdetés újabb leendő ügyfelekhez juthatott el, hiszen a címzett feltehetően a lapot olyan valakinek adta tovább, akivel szeretett volna a jövőben telefonbeszélgetést folytatni:

 

1283908c.jpg

 

A 260. gyorsárverésünkön szereplő 22918. számú tételünket egyaránt ajánljuk a postatörténet és a marketing szerelmeseinek.

Ez a levelezőlap egyúttal érdekes ablak a múltra és remek példája annak, hogy miként veszik át a gépek az ember által végzett egyszerűbb feladatokat: láthatjuk, hogy a felsorolt szolgáltatásokat mára már természetesnek vesszük a mobiltelefonok és újabban az okostelefonok beépített funkciói miatt (ha nem is abban a formában mint a múlt században), de korábban ezeknek a feladatoknak az ellátásához a telefonközpontok dolgozóira volt szükség!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr627952612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása