Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Ismerős gyógyszereink forrása: a Chinoin gyógyszergyár

2015.10.22. 07:43 darabanth aukciósház

Szeptember végére esett a Chinoin, az egyik legismertebb hazai gyógyszeripari vállalkozás alapításának 105. évfordulója. Wolf Emil és Kereszty György 1910 kora őszén alapították meg „Alka Vegyészeti Gyár, dr. Wolf és dr. Kereszty vegyészmérnökök és társa” néven a céget, ami majd néhány éven belül forradalmi gyógyszerek sorát bocsátja az orvostudomány rendelkezésére. Az alapítók szűkös anyagi lehetőségeik miatt csupán egy kisebb, üzemnek éppen hogy megfelelő helyiséget tudtak csak bérelni az angyalföldi Petneházy utcában. Ebben a „hőskorban” nem egyszer előfordult, hogy Wolf és Kereszty is beállt a maroknyi alkalmazott mellé, hogy a vállalkozáshoz érkező megrendeléseket időre teljesíteni tudják. Nehézségek ellenére a cégnek sikerült két új terméket is szabadalmaztatnia: a Cadogel kenőcsöt, a krónikus ekcéma kezelésére, illetve a Yohimbin Kincsem nevű állatgyógyászati szert.

1290209.jpg

1290209a.jpg

1912 elején a céget részvénytársasággá szervezték át, a megnövekedett pénzügyi mozgástérnek köszönhetően új telephelyre költöztek, az újpesti Tó utca 1-3. szám alá (majd 1913-ban felvették a Chinoin nevet, az egyik kinintartalmú gyógyszerük fantázianeve után). Az alapítók ettől a ponttól kezdve tudtak eredeti céljukra koncentrálni: olyan innovatív gyógyszereket kívántak fejleszteni, amelyek hatóanyaga, német mintára, elkészíthető kémiai szintézis útján, állati- illetve növényi alapanyagok felhasználása nélkül is. Eközben a Chinoin a 20-as és 30-as évek során technológiai áttörések sorát produkálta az inzulin és a C-vitamin üzemi előállításának területén. Továbbá olyan ma is használatos gyógyszerek kerültek ki a gyárból mint az Algopyrin, Rubophen vagy Demalgon. A 24. Nagyárverésen szereplő 20092. számú tételünkön az újpesti gyárépület egyik vákuum-desztilláló készüléke látható, amelyet a Cadogel kenőcs készítéséhez használtak. A tételt bátran ajánljuk minden ipartörténeti, illetve gyógyszerészeti érdeklődésű gyűjtő számára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr678011151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása