Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

A Magyar Királyi Szent István-rend kiskeresztje

2016.11.15. 20:58 darabanth aukciósház

A Szent István-rend egyike a legrangosabb és legrégebbi kitüntetéseinknek. Mária Terézia a Szent István lovagrend megalapításával – amely a magyarság irányába tett, rendkívül barátságos gesztusnak minősült – megalkotta az államalakulat második legrangosabb és egyben legmagasabb polgári elismerését. A lovagrend és a hozzá kapcsolódó kitüntetések létrehozását egy önmagában is jeles napra helyezte: fia, József (későbbi II. József magyar király) német-római királlyá választására, melyre 1764. május 5-én került sor.

1417069b_1.jpg

A lovagrend és kitüntetései egyetlen kivételtől eltekintve szigorúan polgári elismerések voltak - a kivételt IV. Károly József főhercegnek adományozott kitüntetése jelenti –, amelyek egyúttal 1884-ig rangemeléssel is jártak; ennek mértékét csak az uralkodói kegy korlátozta.

1417069f.jpg

A 26. Nagyárverésünkön szereplő Kiskereszt – legalább részben – ebből a korszakból származik. A darab különlegessége, hogy a kitüntetést alkotó két nagy egység két különböző típusváltozatból származik. Mivel a korszakban a magas állami elismerésekhez járó kitüntetéseket a jutalmazottak csak „használatra” kapták, a kitüntetett halála után az érdemjelet vissza kellett szolgáltatni a kancellária részére, ahol azokat felújítva és az esetleges hibákat kijavítva újraadományozták őket. A 30421. számú tételünk szintén egy ilyen többször adományozott példány: a kereszt részt az 1870-es évek előtt készítették, ezért fémjelzést nem találhatunk rajta. Az újraadományozás során pedig azért nem látták el ilyen jelzéssel, mert a beütésnél nagy eséllyel sérült volna a zománcozás. A felújítás során az eredeti kereszt kiegészítőit, a koronát és a medalliont modernebb típusokra cserélték. Ezek azok a kis eltérések, amelyek valóban történelmivé teszik a darabot. Érdemes belegondolnunk, hogy a visszaszolgáltatás rendszere miatt ritkaság számba ment, ha a kitüntetés nem került vissza az állam kezelésébe, azonban az I. világháborút követő politikai, társadalmi bizonytalanság megteremtette annak a lehetőségét, hogy ma erről a darabról beszélhessünk.

A különleges kitüntetés egy – önmagában is jelentős értéket képviselő - eredeti Rothe díszdobozban kapott helyet. A bécsi Rothe cég a 19-20. század során a Császári és Királyi Udvar hivatalos beszállítója volt.

Weboldalunk lehetőséget nyújt a Kiskereszt alaposabb megtekintésére további képek segítségével, amit érdemes kihasználni, hiszen végtére is elmondható, hogy ebben a kitüntetésben tükröződik történelmünk elmúlt százötven éve.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr8511964147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása