Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Vérre menő párbajok egy bányászakadémia életéből

2019.11.05. 10:57 darabanth aukciósház

 

2033616d.jpgDiákok gyászmenete

 

Az őszi Nagyaukcióra négy izgalmas tétel is bekerült a Leoben-i Bányászakadémia történetéből. Működése alatt két halálos kimenetelű párbajra került sor, az egyiknél Emil Januschke vesztette életét revolver által 1899-ben, a másiknál pedig Siegmund Ritter von Karpinsky pisztolypárbajban hunyt el 1914-ben. Az utóbbi temetéséről készült három nagyon ritka fotófelvétel található a 23219. képeslaptételben, a hátoldalakon lévő feliratokat egy odajárt lengyel diák magyar hozzátartozója írta.

2033616f.jpg

Karpinsky ravatala

 

A sokkoló eset 1914 március végén történt, amikor is egy kártyajáték közben elmérgesedett a vita Karpinsky és Kasimir Ritter von Wicherkiewicz között, s mivel sehogy sem tudtak megegyezni, így párbajra hívták egymást. Akkoriban főleg karddal, illetve szablyával vívták a párbajokat, ők viszont a pisztolyok mellett döntöttek. A párbajra március 28-án került sor Glanzgraben-ben, Bruck and der Mur-hoz közel. Ugyan Karpinsky is elsütötte a fegyverét, de az őt ért jobb oldali fejlövés halálos kimenetelű volt. Ellenfele nemcsak túlélte, de még időben el is tudott menekülni a letartóztatás elől. Később már egyre kevesebb akadémiai párbajról tudni, valószínűleg ennek oka a tragikus halálesetek, illetve az első világháború több millió áldozatának köszönhetően lassan felhagytak ezzel a régi hagyománnyal.

A 23220. képeslaptételben egy vívó párbajban megsebesült diák látható, szintén a bányászakadémiáról.

2033617.jpg

A Mensur-ként is nevezett akadémiai vívás főleg a német nyelvterületeken (Németország, Ausztria, Svájc, Lettország és Észtország) volt elterjedt, de se sportnak se párbajnak nem volt nevezhető, ők erre úgy tekintettek, mint a személyiség edzése és nevelése. Általában hétköznapi ruhákat viseltek vívás közben (később lettek védőfelszerelések) mivel gyakran spontán adódtak ezek az alkalmak, és nem egyszer véres kimenetellel értek véget. A seb amit egy-egy találat okozott „Schmiss”-nek hívtak és a becsület jeleként tekintettek rá.

Az 11544. és a 23221. tételben az akadémia diákjai láthatók.

Forrás: https://www.corpserz.com/kaleidoskop/zwei-t%C3%B6dliche-duelle/

Szólj hozzá!

Címkék: képeslap párbaj

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr1215289750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása