Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

A monarchia aranyai

2017.11.13. 15:14 darabanth aukciósház

 A Monarchia Magyarországán – nem úgy, mint ma, amikor minden forgalomban lévő pénz egy helyen készül - két helyen folyt pénzverés. A Körmöcbányai verdéből, ami a nagyobbik volt a kettő közül, és a Gyulafehérvári verdéből indult útra az összes arany és arról, hogy épp hol készült egy adott darab, az érmén található, úgynevezett verdejel tanúskodik. Az ebből az időszakból megmaradt aranyak nagy része persze hazai- és nemzetközi gyűjtők polcán pihen, de időről-időre előfordul, hogy dacára az értékének és annak, hogy a 20. század eseményei nem kedveztek az arany birtoklásának, azért mégis egészen meglepő helyeken bukkannak családok monarchia korabeli érmékre. Ha ezt egy olyan időszakban adják el, vagy adják be árverésre, amikor nagy a kereslet rá, akkor bizony szép pénz ütheti a markukat.

dsc_0016.jpg


Most is egy ilyen időszak van, nagy a kereslet, nem csak itthon, de külföldön is az aranypénzekre.  A Darabanth Aukciósház idei második, összességében 28.  Nagyárverésére ennek megfelelően rekord számú aranypénzzel készült a nemesfém érmék szerelmesei számára. Az árverés kezdetétől kiemelkedő figyelem kísérte az aranyak sorsát és kisebbfajta roham várható a megtekintésen is. Megéri tehát lecsapni rájuk, nem csak gyűjtőknek, befektetőknek is, hisz ezek a szépségek átlagosan 6 grammnyi aranyat tartalmaznak, ez különösen csábító lehet az üzleti célú vásárlás esetén, mivel az elmúlt bő fél évben az arany értéke először csökkent, és tartósan egy viszonylag alacsony szintre állt be. Ez főleg a 2016-os árrobbanáshoz képest jelentős visszaesés, de egyúttal azt is jelenti, hogy így a jövőben, egy a tavalyi nyárhoz hasonló időszakban, a többi rendelkezésre álló pénzügyi megoldáshoz képest jelentős haszon realizálható.
A kategóriában szereplő magyar vonatkozású érmék közül mindenképp érdemes kiemelni két, közel teljes sorozatot: a 8 Forint – 20 Frank és a 20 Korona névértékű címletekét.

dsc_0012.jpg


A 8 Forintos érme kiadás szinte teljes körmöcbányai (melyet az uralkodó portréja alatt található K.B. rövidítés jelöl) veret sorozata is megtalálható a kínálatban, ez a 21 tétel egy-két érmével kiegészítve egy teljes gyűjteményt ad ki. Hasonló a helyzet a 20 Koronás érmék esetében is, amelyek között szintén felvonultatják a körmöci pénzverde közel összes kiadását a névértékből. Az eddig tárgyalt érmék közös jellemzője, hogy egyik oldalán az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodóját, míg másik oldalon a nemzeti címert ábrázolja. A magyar országrész számára készült pénzeken ez kiegészül a nemzeti nyelvű felirattal is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr2413260917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása