Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Jelvények és kitűzők a Nagy Háborúból

2014.05.25. 17:26 darabanth aukciósház

20.nemznumi.jpg
Idén veszi kezdetét az I. Világháború Centenáriuma, amely egészen 2018-ig fog tartani. A volt hadviselő országokban nagyszabású megemlékezéseket, kiállításokat és különféle programokat rendeznek ennek alkalmából (a Hadtörténeti Múzeumban is létrehoznak egy állandó kiállítást).
20. Nemzetközi Árverésünkön keretében mi is emléket állítunk e történelmi eseménynek, hiszen a numizmatikai anyagok közül több mint száz tétel kapcsolódik a világháborúhoz: sapkajelvények, propaganda és patrióta jelvények, kitűzők. A gyűjtemény jelentős része az Osztrák-Magyar Monarchia területéről és katonai alakulataitól származik. A hazai érdeklődők számára bizonyára érdekesek lesznek a különböző Honvéd hadosztályok és ezredek sapkajelvényei, például a híres 44. Gyalogezred  (más néven rosseb-ezred) jelvénye. Azoknak sem kell elkeseredniük, akik esetleg a monarchia egyéb nemzetiségei után érdeklődnek, ők is találnak izgalmas tételeket. Ilyen a 17. Morva Vadász Zászlóalj vagy a 15. Dragonyos Ezred sapkajelvénye.
A patrióta jelvények és kitűzők között egyrészt találunk olyanokat, melyek a központi hatalmak közötti összetartozást, másrészt a Német Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia közötti szövetséget igyekeztek erősíteni. Egy másik kategóriát képviselnek az ellenséget (az antant országait) támadó jelvények. Ezek főbb "célpontjai" általában Szerbia és Olaszország. Utóbbi különösen, hiszen a háború kitörése előtt még a központi hatalmak szövetségi rendszeréhez tartozott, ám végül mégis az antant oldalán léptek a háborúba.Ennek köszönhetően születtek olyan jelvények, mint amelyet 20. tavaszi aukciónk 30457-es tételeként ajánlunk minden érdeklődőnek.

https://darabanth.hu/index.html?mid=3&pid=3&aid=20&at=b&t=30457&i=30457&tid=30457

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr416208341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása