Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

A magyar labdarúgó csapat az 1912­-es stockholmi olimpián

2016.07.03. 19:02 darabanth aukciósház

kepeslapposzt2.jpg

A labdarúgás hőskorának egyik első nemzetközi tornája az 1912-­es stockholmi olimpián rendezett bajnokság volt. A résztvevő 11 csapat közül egyértelműen kiemelkedett a futball szülőhazájából érkező angol válogatott, akikkel
Magyarországot már az első mérkőzésen összesorsolták.
A tisztes helytállás a magyar csapat részéről egy 7­-0­-ás vereségre volt elegendő, jól tükrözi az erőviszonyok
különbségét, hogy az angol csapat a második félidőt sérülés miatt tíz emberrel játszotta le. Egy korabeli tudósításból látható, hogy a nagy gólkülönbség ellenére a magyarokat képességeik alapján nem az esélytelenek közé sorolták: „A mezőnyben legalább olyan jó volt a piros inges magyar tizenegy, mint a fehérbe öltözött angol, csak a kapuk előtt volt nagy a különbség. A goal elé kerülve, fenomenálisan játszottak az angol csatárok, míg a kapu védőjük a legbiztosabbnak vélt lövéseket is kivédte.”

A vereség ugyan a kiesést jelentette, de a torna szervezői a vesztes csapatok számára vigaszdíjat írtak ki. Így
Magyarország Németország ellen játszott mérkőzést, melyet 3-­1 arányban meg is nyert. A meccs legjobbja a
mesterhármast szerző Schlosser Imre volt, aki korszakának legnagyobb magyar futballcsillaga, a mai napig rekordnak számító 13­-szoros magyar bajnok, és hétszeres gólkirály volt.
A vigaszág döntőjében a talán legnagyobb riválisnak számító osztrák csapat várt válogatottunkra. Az 1912. július 5­-én lejátszott mérkőzés fölényes magyar győzelmet hozott, a végeredmény 3­-0 lett, így a tornagyőztes angol csapaton kívül a magyarok térhettek haza kupával.

A magyar válogatott tagjai: Domonkos (MTK) – Rumbold (FTC), Payer (FTC) – Biró (MTK), Vágó (MTK), Blum (FTC) – Sebestyén (MTK), Bodnár (MAC), Pataki (FTC), Schlosser (FTC), Borbás (FTC). Szövetségi kapitány: Herczog Ede

Aukciósházunk 277. gyorsárverésén egy igazi futball relikviára, a magyar labdarúgó válogatottról az 1912­-es olimpián készült fotó képeslapra licitálhatnak érdeklődőink!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr998864082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása