Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Ezüstérem egy nem hivatalos olimpiáról

2019.07.16. 08:30 darabanth aukciósház

Az ókori olimpiai játékokat az akkori Görögországban négy évente rendezték meg, és egyszerre számítottak atlétikai, illetve vallási ünnepnek. Az elsőt i.sz. 776-ra tehetjük, az utolsót pedig i.sz. 393-ra, amikor is I. Theodosius római császár a kereszténység védelmében betiltotta a játékokat pogány mivoltuk miatt.

Ezután több száz évig nem rendeztek olimpiát, míg nem 1894-ben Pierre de Coubertin által megalapították a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot Párizsban, és két évre rá meg is tartottak az első újkori olimpiát, amelynek helyszínét a görög főváros, Athén biztosította. Talán nem meglepő, de hatalmas siker fogadta ezt a kezdeményezést, így négy évre rá - a korábbi szervezők tiszteletére - Párizsban ismét olimpiát rendeztek, viszont a világkiállítás mellékeseményeként, így májustól egészen októberig elhúzódtak a sportversenyek. Az érdeklődés és a színvonal felülmúlta az előzőt, de a rendezés és az elnyújtott szervezés zűrzavarossá tette azt. Négy évre rá az olimpia elhagyta Európát és átkerült Amerikába, pontosabban St. Louisi-ba, ahol szintén a világkiállítás részeként rendezték meg a játékokat, nem sok sikerrel.

1989048.jpg

Talán a kezdeti buktatók miatt is, de úgy alakult, hogy minden világeseménytől függetlenül 1906-ban az első újkori olimpia 10 éves jubileuma tiszteletéből egy nemzetközi sporteseményt rendeztek április 22. és május 2-a között Athénban. Bár a NOB akkoriban elismerte és támogatta az eseményt, jelenleg még sem tekinti hivatalos olimpiának. Egyrészt azért, mert nem négy évre az előző után került megrendezésre, másrészt a helyszínt sem ők választották ki. Az 1906-os pánhellén játékokra a világ minden tájáról, széles körben érkeztek sportolók, de a közönség részéről is nagymértékben megnövekedett az érdeklődés, ugyanis óriási változások mentek végbe a játékokat és a szervezést illetően. Ami még érdekes, és az olimpiák történetében fordulópont, hogy ezen osztottak először háromféle érmet, korábban csak ezüst- és bronzéremmel jutalmazták az első két helyezettet.

Most erről az időközi olimpiáról egy igazi ritkaság bukkant fel az aukciós piacon. Jelenleg egy ezüstérem került kikiáltásra a 350. Gyorsárverésünkön, amelynek felbecsülhetetlen értékét kikiáltási ára is mutatja, ugyanis másfél millió forintról indul a verseny.

1989048a.jpg

 

 

 

Forrás: Wikipédia

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia numizmatika

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr6614947084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása