Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

A fekete leves

2015.03.17. 09:16 darabanth aukciósház

kave.jpg

A kávézás ma már a mindennapi rutinunk része. Az emberek nagy többsége kávéval indítja a napját, legtöbbször azért, hogy elűzzék vele a reggeli álmosságot.
De mikor is fedezték fel, hogy ezeknek az apró bogyóknak élénkítő hatása van?
A legelső legenda szerint Gábriel arkangyal közvetítésével Allah adott egy csésze gyógyító italt a
beteg Mohamednek, ami fekete volt. Miután a próféta megitta, negyven férfit legyőzött, és negyven nőt lefektetett.
Egy másik történet szerint egy Káldi nevű etióp pásztor Abesszínia Kaffa nevű tartományában észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Megfigyelését megosztotta a környékbeli szerzetesekkel, akik némi kísérletezés után rájöttek, hogy a kávészemek megfőzésével frissítő és élénkítő hatású főzetet tudnak készíteni.
Egyéb források szerint egy Rhazes nevű arab orvos a kávét, a "quawa" nevű élénkítő növény orvosságként használta, és ő említette Al­-Haiwi című munkájában, 1000 körül pedig Avicenna a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja is gyógyszerként használta a kávét.
Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a kávét először a 15. században Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára. A 15. században még csak Jemen környékén voltak kávéültetvények, a 16. századra azonban már Perzsiában, Egyiptomban és Törökországban is elterjedt. Egyes vélemények szerint azért tudott ekkora és ilyen gyors karriert befutni a Közel-Keleten, mert a muszlimok a Korán által tiltott alkohol helyett itták. Isztambulban az első kávéházak az 1550­-es években nyíltak, és számuk gyorsan nőtt. Európába a 17. században érkezett meg a kávézás szokása. Az első európai kávéház 1624­-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven.
A magyar szájhagyományban a "fekete leves" kifejezés a 17. századból származik. Az 1680­-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, ezért egy ebédmeghívás ürügyével magához csalta. Thököly azonban elővigyázatos volt és gyanakodott, hogy készül valami ellene, így az ebéd után gyorsan távozni akart, mire az egyik janicsár aga a következő szavakkal tartotta vissza: "Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!" Miután a vendég kuruc fejedelem megitta a kávéját, láncra verve vitték az isztambuli Héttorony börtönébe. Az úgynevezett "fekete leves", azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté Magyarországon.

A kávé szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk 246. árverésünk egyik kiemelkedő darabját, ezt a klasszikus réz kávédarálót.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr67277069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása