Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Az új művészet és Mucha

2015.05.19. 11:02 darabanth aukciósház

kepeslap_2.jpg

A századforduló karakteres stílusirányzata az Art Nouveau volt. Népszerűségének csúcsán 1890­-1910 között volt.
Európa különböző régióiban más-­más irányokba fejlődött, Kelet­-Közép­-Európa (a Habsburg Birodalom, 1867-­től az
Osztrák-­Magyar Monarchia) területén szecesszió néven ereszt gyökeret, és a képzőművészet mellett jelentőssé válik az építészetben is, gondoljunk csak az Iparművészeti Múzeumra. Az alkotók közül az egyik legismertebb
alakja a Monarchia területén született Alphonse Mucha.

Mucha gyerekkorától kezdve érdeklődött a rajzolás iránt, iskolái elvégzése után művészeti tanulmányait a Müncheni Szépművészeti Egyetemen, a párizsi Julian és Colarossi Akadémiákon folytatta. 1895 és 1900 között elismert plakátfestővé vált, és ebben az időszakban hat alkotása is szerepelt Jules Charét Maitres de l'Affiche (A plakát mesterei) elnevezésű kiadványában. Eközben pedig újságokhoz és hirdetésekhez is készített illusztrációkat. Egyéni stílusát a nemzetközi nagyközönség az 1900­-as Párizsban rendezett Világkiállításon ismerte meg. Érdekesség, hogy művészi stílusára sok esetben jellemző, hogy csak imitálja az Art Nouvaeu­t, azonban alkotásai idővel az Art Nouveau szinonimájává váltak. Ennek ellenére saját bevallása szerint egész életében próbált távolságot tartani a stílusirányzattól, mivel álláspontja szerint alkotásai saját magából és a cseh művészetből származnak. Szándékai ellenére neve és alkotásai összeforrtak a szecesszióval, munkái lényegében bárhol azonnal felismerhetőek.
Kiváló példa erre a Tánc című allegórikus festménye, melyet 1898­-ban fejezett be, a Művészetek (Arts) sorozat
része a Festészet, Költészet és Zene mellett. A sorozat darabjaira jellemző, hogy Mucha kerülte az adott művészetekhez tartozó tárgyak ábrázolását (hangszer, toll, ecset) ehelyett a természet szépségét hangsúlyozta a kör alakú háttérrel és az alkotásokhoz rendelt természeti képek segítségével, a Tánc esetében ez lehulló faleveleket sodró szellő. A kép középpontjában magányos, kígyózó testű nőalak áll, akinek lobogó haja és ruhája egészíti a mozdulatot.

250. árverésünk 23668. tételét most mindazok figyelmébe ajánljuk, akik rajongói Mucha
művészetének.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr17472184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása