Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

A „nemzet mindenese” és a Takarékpénztár

2016.07.19. 18:31 darabanth aukciósház

„Hol volt, hol nem volt (ámbár hiszen csak itt, Magyarországon lehetett), valaki szent buz- galommal csinált egy hatalmas pénzintézetet, s a mellett olyan buzgalommal költött meséket és regényes históriákat. Mai szemmel nézve szinte hihetetlennek látszik. Mert a ki ma regényeket komponál, az nem fundál pénzintézeteket is, a ki pénzintézeteket üt nyélbe, az nem ír regényeket. Hanem abban az időben összefért, sőt, voltaképen egyet jelentett a két functio s tekintetes Fáy András táblabiró úr akképen okoskodott, hogy a mi pénze van a magyarnak, hozza be ebbe az intézetbe (az első hazai takarékpénztárba), hadd kamatozzék neki. A mi szellemi kincse pedig neki vagyon, e mesék és regények révén szétosztja a nép közt, hadd kamatozzék a hazának.”

1428612.jpg

 Így kezdte meg működését 1840 januárjában a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Fáy András vezényletével. Fáy igencsak kitartóan buzgólkodott az intézmény létrehozása érdekében; mind az irodalmi, mind a társadalmi felszólalás lehetőségét felhasználva olyan létesítményt hirdetett meg, amely a nép szegényebb osztályai számára is hozzáférhetővé vált. Az vállalat 1948-as államosítása, majd beszüntetése után alakult meg az Országos Takarékpénztár Nemzeti Vállalat, azaz az OTP Bank jogelődje.

1428612a.jpg

A 278. gyorsárverésen a 30393. tételszámon szereplő 100 Ft-os próbaveret 1990-ben, az Országos Takarékpénztár részvénytársasággá alakulásának alkalmából készült. Ahogy minden próbaveret, ez a tétel is magas numizmatikai értékkel bír, hiszen a próbavereteket jellemzően kis példányszámban állítják elő, s mivel forgalomba nem kerülnek, tartásfokuk szerint zömében kiváló állapotnak örvendenek.

 

De mi történt Fáy Andrással és műveivel? A „nemzet mindenesével” – ahogy Szemere Pál nevezte – , aki még könyvet is írt leghíresebb „alkotásáról”, a Takarékpénztárról?

„ ...hol van ez már mind? Mi lett az ő kedves alkotásaiból? ... Csak a takarékpénztára fejlődött ki nagyobbnak, mint a milyennek valaha álmodta. Csak a pénz halhatatlan.”

(mindkét idézet Mikszáth Kálmántól származik)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr278901408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása