Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Vaskorona Rend III. osztályának miniatűrje

2015.06.03. 11:48 darabanth aukciósház

numiposzt_1.jpg

A Habsburg Birodalom egyik legérdekesebb történetű kitüntetése a Vaskorona Rend, melyet 1815­-ben alapítottak,
majd 1816. január 1­-től adományozták. Eredete még ennél is régebbre nyúlik vissza, egészen Napóleon észak­-itáliai
hadjáratáig (1796­-1797). A háborút a Campo Formio­i béke zárta, melynek értelmében a meghódított területből
létrehozták a Cisalpin Köztársaságot. 1802-­től már Olasz Köztársaság, majd 1805­-től monarchia, melynek uralkodója Bonaparte Napóleon, aki a lombard vaskoronálval koronáztatta meg magát. Így Napóleon már olasz királyként alapított egy új kitüntetést Vaskorona Rend néven (Ordre de la Cuoronne Fer), melyet katonai és polgári személyek is megkaphattak. Napóleon bukásával 1814­-ben a királyság megszűnt, a terület a Habsburg Birodalomhoz került. I. Ferenc császár a Vaskorona Rendet besorolta saját rendjelei közé, bár átalakított formában.
A Vaskorona Rend három fokozattal jött létre: I. osztály, II. osztály, III. osztály. Itáliai eredetére való tekintettel
érdekesen alakult a rend helyzete 1859 után. Egy 1866-­os megállapodás szerint, mely az osztrákok és az olaszok között köttetett, a Rendet csak Ferenc József adományozhatja élete végéig, aztán megszűnik mint a Habsburg Birodalom rendje. Mivel Ferenc József halálakor (1916) Olaszország éppen az ellenséges oldalon állt, ezt a megállapodást figyelmen kívül hagyták, s a kitüntetést tovább adományozták.

251. gyorsárverésünkön a Vaskorona Rend III. osztályának miniatűrjére licitálhatnak az érdeklődők, mely igen szép állapotban maradt meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr857514504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása