Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

A szegedi Árpád páholy

2015.06.11. 14:15 darabanth aukciósház

numinagy2.jpg

Hazánkban az első szabadkőműves páholy 1749­-ben Brassóban alakult meg. Ezt több páholy alakulása követte,
melyek főleg német és latin nyelven működtek. II. József már rendeletekkel szabályozta a páholyok működését, hogy azok az uralkodó szolgálatában álljanak. Mindezt megváltoztatta a Martinovics­féle összeesküvés, mivel több résztvevő is szabadkőműves volt, I. Ferenc 1795-­ben betiltotta a szabadkőművességet Magyarországon.

A páholyok újjáélesztésére kísérletet tettek az 1848­-as forradalom során, de törvényes újjászerveződésre csak a
kiegyezés után nyílt lehetőség.
Szegeden 1870. május 29­-én alakult meg az Árpád páholy. Tagjai gyárigazgatók, orvosok, ügyvédek és tanárok voltak a polgári értelmiség köreiből. Nevükhöz több jótékony célú intézmény alapítása és támogatása fűződik, például a Szegedi lelencházé, Szünidei gyermektelepé vagy az Árpád otthoné. Az első világháború alatt hadikórházat rendeztek be a páholyházban. A páholyt végül 1920­-ban szüntették meg belügyminiszteri rendelettel.

23. Nagyaukciónk kínálatában az érdeklődők licitálhatnak az Árpád páholy emlékérmére. A következő felirat olvasható rajta: "ÁRPÁD ­ A TESTVÉRISÉGHEZ ­ SZABAD KŐMŰVESI ­ SZENT JÁNOS ­ PÁHOLY ­ SZEGED – KELETÉN".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr697534232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása