Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Horthy Miklós személyes levele aukción

2018.06.13. 10:57 darabanth aukciósház

Horthy Miklós 1920-1944 között volt Magyarország államfője. Korábban Ferenc József szárnysegédjeként, ellentengernagyként szerzett ismertséget és a Nemzeti Hadsereg élén, az Antant támogatásával átvette a hatalmat a Tanácsköztársaság után maradt káoszban.

Megítélése meglehetősen vegyes a közönség és a történészek körében egyaránt. Legendáriumát számos, életéből vett epizóddal igyekeznek alátámasztani híve, kezdve az „Otrantói hősként” véghez vitt I. világháborús tetteivel, társasági modorával, vívó és kerékpárbajnokként aratott sikereivel egészen a karján látható sárkányos tetoválásig.

 

1945 után egy rövid amerikai fogságot követően Portugáliában telepedett le és itt is élt haláláig. Emigrációjában is aktív figyelője maradt a politikai eseményeknek és egészen 1956-ig nem adta fel a reményt, hogy egyszer hazatérhet és ismét hatással lehet a magyar politikai eseményekre.

A portugáliai Estroilban írta meg emlékiratait. 1952-ben készült el vele, és bár ezt követően számos nyelvre lefordították és sok országban ki is adták, Magyarországon csak 1990-ben jelent meg. Az emlékiratban leírtakat sokan csak önmentegetésnek, a II. világháborúban játszott szerepének szépítésének tartják, az vitathatatlan hogy a leírtaknak köszönhetően az emlékiratokig tartó időszakról bőven vannak információink. Ezzel szemben az 1952 és 1957 közti évekről, az emigrációban töltött napjairól igen hiányosak a beszámolók. Kevés emberrel érintkezett, így ismerősöktől sem maradt fent sok beszámoló. Azok közé, akikkel kapcsolatot tartott, tartozott Zsitvay Tibor (1884–1969). Zsitvay a két világháború közötti magyar uralkodó elit tagja, 1929–32-ben igazságügy-miniszter, a nemzetgyűlés elnöke, költő, 1944-ben Svájcba emigrál.

Az ő levelezésüknek egy darabja a Darabanth Aukciósház 324. online árverésén kerül kikiáltásra.

 

Nagyon ritkán kerül a nagyközönség elé olyan személyes hangú levél Horthytól, ami ennyi oldalát világítja meg személyiségének. A levélben Horthy megköszöni születésnapja alkalmából kapott jókívánságait, valamint az egy évvel korábban befejezett emlékiratainak fordítását.

Izgatottan érdeklődik: "Mikor kerülhet a könyv Magyarországra?! - Olyan mozgásba jött most a világpolitika, hogy kell valaminek történnie."

Horthy várakozásait az abban az évben megválasztott Eisenhower amerikai elnök által meghirdetett "rab nemzetek felszabadítása" doktrína váltotta ki. Saját emlékiratait Horthy -e változás eszközeként látta és ezért szerette volna, ha az minél előbb Magyarországra kerül.

 

1802626.jpg

 

 

Reményei azonban az 1956-os forradalom leverését követően szertefoszlottak, amibe az akkor már 88. évét taposó volt kormányzó bele is betegedett, majd nem sokkal később elhunyt.

 

Akárhogy is ítéljük meg személyiségét, tagadhatatlan, hogy a XX. század Magyarországának egyik legfontosabb politikus volt, aki még egy 2007-es felmérés szerint is a 7. legalkalmasabb vezetője volt az országnak, így egy saját kezű levelét birtokolni mindenképpen bizsergető érzés. Érdemes megnézni a dokumentumot és ha teheti, licitálni rá. Erre egészen június 21-én 19 óráig van lehetőség.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr5314045124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása