Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

A "Hattyúkirály"

2014.05.12. 09:33 darabanth aukciósház

'Ewig unvergesslich' – ez olvasható ezen a díszes, Ludwig bajor királyt búcsúztató gyász képeslapon.

226képeslap.jpg

És valóban, közel 130 év után is csak kevés dolog tűnik biztosnak a tragikus (és személyiségével összhangban kellően talányos) sorsú királlyal kapcsolatban. A legbiztosabb mindenesetre az, hogy távolról sem volt átlagos figura... illetve az a tény, hogy közösen lelték halálukat Dr. Bernhard von Guddennel, azzal az elmegyógyásszal aki nem sokkal a végzetes nap előtt nyilvánította a királyt őrültnek a trónfosztás szempontjából kulcsfontosságú szakvéleményében.

 Anélkül, hogy részletekbe menően felsorolnánk Ludwig 'excentrikus' megnyilvánulásait, el kell ismernünk, hogy a legtöbben valószínűleg jogosan tartják Őrült Ludwig királyként számon. Azonban egy egészen friss kutatás érdekes eredményeket mutatott fel a király után fennmaradó államigazgatási dokumentumok alapján. Sokak számára meglepő módon a Wagner operák álomfelhőjében lubickoló, sokszor magában beszélő király uralkodása alatt mindvégig hiánytalanul el tudta látni adminisztratív feladatait, még azon idő alatt is, amikor már a nyilvánosságtól meglehetősen visszavonultan próbált élni.

Cselszövés áldozata lett vajon Ludwig, hogy (többek között) a megalomán építkezéseknek és a döbbenetes nagyságú adósságoknak véget vethessenek riválisai? Vajon az elmegyógyászati szakvélemény is ennek a politikai összeesküvésnek a része volt?

A képeslap 226. árverésünk 23625. tétele:

https://darabanth.hu/index.html?mid=3&pid=3&aid=226&at=g&t=23625&i=23625&tid=23625

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr636154901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása