Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

A pozsonyi tűzvész

2014.06.25. 11:11 darabanth aukciósház

 

1024879.jpg

A pozsonyi zsidó várnegyed növekedésnek indult, és Magyarország – Chatam Sófer idején pedig talán egész Európa – legjelentősebb zsidó közösségévé fejlődött. Új utcák épültek, zsindelyes tetejű, falépcsős kis házakkal, fa gangokkal a lakások között. Éppen ez okozta a bajt 1913. május 17-én. A Dóm közelében komoly tűz ütött ki. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület kézi fecskendőkkel rendelkezett, esélye sem volt legyőzni a lángokat. A tűz folyamatosan terjedt, lehetetlen volt megfékezni a faszerkezetű házak miatt. A pozsonyi tűzoltók nem bírták, Bécsből különvonattal hivatásos tűzoltók érkeztek segíteni, valamint a környező települések is bekapcsolódtak a mentésbe. A tüzet csak május 28-án sikerült teljesen megszüntetni. Sendlein városi tűzoltóparancsnok állítólag annyira kimerült a többnapos folyamatos szolgálatban, hogy nem volt képes lehúzni a csizmáját, úgy kellett levágni a lábáról.   Az oltás után a tűz okát is megpróbálták kideríteni – sikertelenül. A legelterjedtebb verzió szerint Weissleichner Magdolna és Takács János lakodalmának előkészületei során, a Petőfi utca 5. szám alatt a hús sütésekor lángra kapó zsírt nem sikerült vízzel eloltani... Bizonyítani azonban nem sikerült ezt a feltételezést. A katasztrófa egyetlen halálos áldozata Franz Huber volt, de ő sem a tűz, hanem szívelégtelenség miatt vesztette életét. Az anyagi kár azonban jelentős volt: a tűzvésznek több utca, 69 ház esett áldozatául, 722 család maradt fedél nélkül.

A 229. árverésünk 21379. sorszámú képeslap tételét és még sok más érdekességet weboldalunkra látogatva tekintheti meg www.darabanth.hu

 

További képeslap tételek itt

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr76413935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása