Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

Fogolytábor Csóton

2015.12.15. 11:48 darabanth aukciósház

20403.jpg

A világháború második évében, 1915-ben a Veszprém megyei Csót közelében épült katonai tábor, miközben lényegében önálló várossá nőtte ki magát, nyolc éves fennállása során az alábbi három lényegesen eltérő feladatkört is ellátta: 1915-1918 között a Monarchia területén fogságba esett – főként orosz és olasz – katonák számára létesített hadifogoly tábor volt. Ezt a funkciót földrajzi elhelyezkedésének köszönheti, mivel Csót kis túlzással lényegében az Osztrák-Magyar államalakulat mértani központjában helyezkedett el. Emiatt kevéssé kellett tartani a táborban elszállásoltak szökésétől, hiszen a szökevényeknek minden irányban több száz kilométert kellett volna megtenniük, hogy baráti területre érjenek. A háború végeztével, 1918-1919 során a román hadsereg elől menekülők gyűjtőtáborává lett.
Végül 1923-ig, a tábor felszámolásáig, az Antant államok területéről hazatérő magyar katonák 'leszerelő' táborává vált. Ez utóbbi időszak a békeidőre való átállás miatt volt nagy jelentőségű, mivel a hadifoglyok sok esetben legyengült egészséggel és esetenként hosszan tartó éhezés után tértek vissza. Éppen ezért vált fontossá a katonák egészségügyi felügyelete, hogy elejét vegyék az esetleges járványok elterjedésének, illetve az éhezőket orvosi segítséggel készítsék fel a hazatérésre és kezeljék a fogolyként eltöltött időszak során kialakult hiánybetegségeiket. A legrosszabb ami történhetett volna egy hasonló esetben, hogy a hazatérő katona a sokáig tartó nélkülözés után az önuralmát elveszítve 'halálra eszi' magát.
A 264. gyorsárverésen szereplő 20403. számú tételünkön - amely egy kihajtható, panoráma képeslap - a tábor területén létesített 'kórház-csoport' látható. A tétel különlegessége, hogy a felvételt feltehetően a háborúban megsérült 'Gramantik és Szász rokkant fényképészek' készítették, valamint a kiadott lap egyúttal jótékony célokat is szolgált: bevételéből a Szovjet-Oroszországban rekedt hadifoglyok hazaszállítását kívánták megvalósítani. A tábornak, amelyet végül négy évvel a háború vége után számoltak fel, a fényképeken és képeslapokon kívül egyetlen nyomát már csak az egykori tábori katonai temető őrzi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr418174020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása