Hirdetés

Darabanth Aukciósház

Árveréseink anyaga folyamatosan frissül, mégis minden alkalommal találunk benne érdekes darabokat, melyek történetét, történelmi hátterét ebben a blogban tesszük közzé. Ez a blog ezeknek a különleges tételeknek a gyűjtőhelye, ahol ablakot nyitunk a múltra és elmeséljük, milyen értékek rejlenek egyes tárgyakban.

Tétel főkategóriáink

  • Filatélia
  • Képeslap
  • Numizmatika
  • Katalógusok és kellékek
  • Művészet, papírrégiségek, egyéb

Közösségi oldalaink

Elérhetőségek

Cím:

1061 Budapest, Andrássy út 16.

Levelezési cím:

1244, Budapest Pf. 979.

Telefon:

317-4757, 266-4154

Telefax:

318-4035

Nyitva tartás:

H-Sz: 10-17 / Cs: 10-19 / P: zárva / Hétvége: zárva

A fotográfia mesterei

2015.09.29. 14:25 darabanth aukciósház

weinwurm.jpg

Az 1800-as évekből és az 1900-as évek elejéről számos neves fotóműterem nevével találkozhatunk.
Ezek közé tartozott a Weinwurm Testvérek műterme is.
A két testvér közül mindkettő, Weinwurm Mátyás és Weinwurm Ferenc is egyaránt a fényképész szakmát tanulta ki, sőt családi ágon tovább öröklődött a mesterség, mivel Mátyás fia, Antal is fényképésznek tanult, így apja műtermében helyezkedett el. Nem véletlen tehát, hogy a cinkográfia (domboredzés, kémiagrafia) eljárásának magyarországi elterjesztése az ő nevéhez fűződik. Károly utcai műtermüket fotócinkográfiai és kromoautotípiai műintézetté fejlesztették. Portréműtermeik közül az egyik közismert a Király utca 31. szám alatt működött.
1897-ben Weinwurm Antal az Iparművészeti Múzeum harmadik emeletén akart létrehozni egy olyan nagyszabású (416,36 négyzetméteres) műtermet, ahol különböző sokszorosítási technikákkal is foglalkozhatott volna a fényképezés mellett. A műteremhelyiség bérleti jogát azonban végül nem ő kapta meg.
A műtermi fotózás mellett számos középületről, társadalmi eseményről készítettek felvételeket, amelyek a korabeli újságokban jelentek meg. Ezek közül most egyet megtekinthetnek az érdeklődők 259. árverésünk 12419. tételeként, mely a budai oldalról a Margit hídra nyíló kilátást mutatja be.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darabanth.blog.hu/api/trackback/id/tr827863622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása